PROPOSTES D'ESMORZAR PER A PORTAR A L'ESCOLA


Tal com comentàvem en el darrer Post, la dieta té un paper molt important per al bon creixement i per a la salut dels nens. L’alimentació ha de ser equilibrada, variada i que aporti els nutrients que necessiten al llarg del dia. Cal educar bé als nens, també en temes d’alimentació, perquè tinguin bons hàbits alimentaris i facin activitat física, així evitarem problemes de sobrepès i d’obesitat, colesterol, diabetis, càries dental i d’ altres.

Què passa si no esmorzem?
Algunes de les conseqüències de saltar-se l'esmorzar són decaïment, falta de concentració i mal humor, a causa del dèficit de glucosa -el nostre principal combustible energètic- que produeix el dejuni. Cal recordar que a primera hora del matí l'organisme porta ja entre 8 i 10 hores sense rebre cap aliment. La falta de glucosa porta el nostre cos a cremar altres reserves energètiques, la qual cosa causa múltiples alteracions en el funcionament orgànic normal.

En edats escolars, això condiciona l'aprenentatge i comporta un descens del rendiment, ja que la capacitat de locució o expressió, de memòria, de creativitat i de resolució de problemes queden particularment afectades. Per això és important esmorzar a casa, abans d’anar a l’escola, perquè millora el rendiment intel·lectual i el rendiment físic dels nens. Si l’esmorzar és costós per als nostres fills, ens podem plantejar l’opció de repartir-lo en dues “meitats”: una ingesta a casa i l’altra ingesta mig matí a l'escola.
 
Què esmorzar?
En un esmorzar complet hi hauria d’haver, bàsicament: làctics (llet, formatge, iogurts,…), farinacis (pa, torrades, galetes,…) i fruita (principalment fresca o trossejada en forma de suc). També en poden formar part aliments proteics (pernil curat, tonyina,…) i, amb moderació, dolços (sucre, mel, melmelada, xocolata, cacau,…).


Propostes per un esmorzar sa, equilibrat i nutritiu a l’escola:
· Fruita fresca i de temporada: poma , pera, plàtan, raïm, mandarina…

· Petit entrepà de pa amb tomàquet i oli d'oliva amb embotit poc greixós com el pernil dolç o salat, el formatge, la tonyina o el gall d´indi. No cal menjar cada dia xoriç, fuet o embotits greixosos.

· Fruits secs: un grapat d´ametlles, avellanes, o nous ( eviteu els fruits secs salats com els cacauets, pipes o blat de moro salat).

· Galetes tipus maria, galetes integrals, galetes d’ arròs o de blat de moro.

· Torrades de pa o bastonets de pa amb 1 formatget o 1 presa de xocolata.

· Cereals d´esmorzar en flocs o tipus müesli.

· 1 làctic: 1 iogurt o 1 batut làctic tipus L-casei .
(Propostes elaborades per Bàrbara Pons Villaró :Diplomada en Dietètica per U.de Navarra i en Infermeria per U.de Lleida)

I els esmorzars per a celíacs tots iguals però sense farines amb gluten. És a dir, amb productes elaborats amb farines d'arròs i de blat de moro (es poden trobar galetes, cereals de blat de moro inflat i d'avena, pa de farina de blat de moro).

En relació als intolerants a la lactosa cal substituir qualsevol làctic o aliment al qual hagin incorporat llet. Llets sense lactosa.

I a casa què?
Us adjuntem una recepta del cuiner Isma Prados per fer a casa el cap de setmana per exemple.

ESMORZAR 3 EN 1 PER A NENS

Ingredients:

Un batut:
- poma àcida
- mel
- llet

Uns cereals:
- préssec
- llet
- cereals
- musli

Un got de cacau:
- cacau en pols
- orxata

Un entrepà:
- pernil dolç
- formatge
- tomàquet
- pa

1.Primer tallem la poma sense treure-li la pell. Posem llet a la batedora americana i els trossos de poma. Per endolcir-ho, hi aboquem una mica de mel, i ho batem fins que sigui líquid.

2.Posem musli i flocs en un plat. Tallem ben petit el préssec, i l'afegim al plat i hi aboquem el batut.

3.Ho acompanyem amb un got d'orxata, a la qual hi afegim cacau. Ens ho menjarem amb un entrepà de pernil dolç i formatge.

Fonts: CEIP "Ramon Faus i Esteve" - Eroski - La Cuina de l'Isma

Entrades populars d'aquest blog

EXTRAESCOLARS CURS 2023/2024

DOSSIERS I LLICÈNCIES 2023-24

ACOLLIDA I VIGILÀNCIES 2023/24