21 DE MAIG: DIA INTERNACIONAL DE LA MALALTIA CELÍACA



Avui es celebra el Dia Internacional de la Malaltia Celíaca.

Els celíacs són persones que, per una predisposició genètica, reaccionen a la ingesta del gluten, proteïna present al blat, civada, ordi i sègol. Ingerir gluten els provoca una lesió a les vellositats del budell prim que afecta la capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments. La incidència s'estima  d'un cas per cada 100 persones.




Actualment, l'única forma d'ajudar als pacients celíacs és proporcionar-los una dieta sense gluten per eliminar la reacció de l'organisme. La majoria d'aliments que contenen blat, civada, ordi, sègol o els seus derivats s'han d'evitar. Principalment el pa, les pastes, llevats, galetes, cervesa,  i whisky són agents. Altres productes que s'han d'evitar són les margarines, fregits i aliments integrals. És molt important llegir les etiquetes dels productes per detectar que cap d'aquests productes no hi sigui present. Alguns aliments contenen substàncies relacionades amb el gluten, però no són fàcils de detectar perquè s'esmenten de formes diverses. Els experts recomanen evitar productes que  a l'etiqueta portin els següents components: midó de blat, cereals de blat, emulsionants, estabilitzadors, monosodi glutamat, farina de blat, farina enriquida de blat, malta, proteïna vegetal hidrolitzada i vinagre destil.lat.

Aquí teniu una LLISTA d'aliments que es poden menjar i altres que cal consultar en els llistats d'aliments que faciliten les associacions de celíacs. 
Cada vegada hi ha més empreses relacionades amb l'alimentació que ofereixen productes per a celíacs, però les persones amb aquesta malaltia han de destinar un pressupost per alimentació més gran que la resta de persones.

Des de les associacions s'està lluitant per equiparar els preus dels productes, sobretot del tipus de IVA del pa sense gluten amb el pa comú.Ara per ara els celíacs estan discriminats en aquest aspecte.

Per altra banda, també es donen situacions de discriminació passiva (no intencionada), que en cas dels nens cal evitar. Per això és important educar la sensibilitat.

Aquí teniu algunes RECOMANACIONS que s'han de tenir en compte dins l'àmbit escolar per evitar aquesta mena de situacions i que de vegades els pares oblidem sense cap mala intenció.
També adjuntem una presentació que va aparèixer en un suplement de LA VANGUARDIA aquest dijous passat, on resumeix els aspectes generals d'una VIDA SENSE GLUTEN

Per últim, recordar que l'associació de celíacs a la comarca és 
i a nivell de Catalunya és 

Fonts: Celíacs de Catalunya - La Vanguardia

Entrades populars d'aquest blog

EXTRAESCOLARS CURS 2023/2024

DOSSIERS I LLICÈNCIES 2023-24

ACOLLIDA I VIGILÀNCIES 2023/24