LA CONCILIACIÓ DE LA VIDA LABORAL I FAMILIAR


La conciliació de la vida laboral i familiar... un tema àmpliament debatut, però que en el nostre país està a anys llum d'arribar als nivells dels nostres veïns europeus.

Què és conciliar?
La conciliació de la vida personal, laboral i familiar neix com a mecanisme per a plantar cara a una nova realitat social: fer compatible el treball amb la vida familiar i com a resposta al notable increment de la incorporació de la dona en el mercat laboral. D'aquest compromís han de prendre part la família, l'empresa i la societat. S'entén per conciliació de vida familiar i laboral la introducció de mesures com un sistema de permisos per raons familiars i de permís parental, d'atenció a la infància i a persones d'edat avançada i dependents, i creació d'una estructura i organització de l'entorn laboral que faciliti als homes i a les dones la combinació de la feina, de les responsabilitats familiars i de la llar.

Hi ha moltes modalitats de polítiques empresarials que poden adoptar les empreses per a facilitar la conciliació de la vida laboral, personal i familiar al seu personal. Aquí en teniu uns exemples:
•Flexibilitat
Consistiria a introduir una certa flexibilitat en l'organització empresarial de tal forma que els propis interessos d'homes i dones puguin fer compatibles, en les millors condicions possibles i sense penalitzacions excessives, les seves responsabilitats professionals i familiars.

Mesures:
1.Horaris flexibles
Mitjançant aquesta pràctica les persones treballadores assumeixin el control del seu horari de feina, introduint variacions en la dedicació diaria d'acord amb les necessitats que els marqui la seva agenda. Permeten al personal determinar lliurement el moment d'entrada i sortida, es reduiexen els retards i l'absentisme laboral, i així augmenta la motivació i constitueix un interessant incentiu a l'hora de la contratació i retenció.

2.Teletreball
Donar discreció al personal perquè desenvolupi la seva tasca des de casa seva. El desenvolupament de les noves tecnologies de la informació i la telemàtica afavoreixen aquesta possibilitat, i permeten a les persones ocupades una major optimització del seu temps.

3.Setmanes laborals comprimides
Aquesta pràctica permet al personal treballar més hores durant uns dies a la setmana a canvi de la reducció de dies laborals.

Si bé no és la millor mesura per a la conciliació permet a la persona assalariada gaudir de caps de setmana més llargs o períodes vacacionals extra.

D'entre les modalitats, destaquen l'agenda 4/10 (la persona organitza el seu treball al llarg de 4 dies amb una jornada laboral de 10 hores i a canvi obté el cinquè dia lliure) i l'agenda 9/9 (suposa treballar durant 9 dies de 10 amb una dedicació de 9 hores diàries.)

4.Hores per any
L'essencial d'aquesta pràctica és que permet elegir els dies i les hores en què el personal desenvolupa la seva feina, amb l'única exigència de nombre d'hores a l'any. El còmput por fer-se sobre la base de períodes més curts (trimestral, mensual, setmanal).

5.Llocs de feina compartits
Consisteix que dues o més persones comparteixin el mateix lloc de feina. Un exemple d'aquesta mesura seria exercir funcions completes a temps parcial.

6.Reducció de jornada
Fins que l'infant compleixi 6 anys, tant el pare com la mare poden optar per reduir un terç o la meitat de la jornada amb la consegüent reducció de salari.

7.Treball a temps parcial

•Polítiques excepcionals
Demandes i necessitats concretes de conciliació.

1.Baixa maternal o paternal.
Permet romandre absents al pare o la mare després del naixement del seus fills i filles.

2.Excedència per a atendre els fills i filles.
Temps per a la dedicació als infants sense sou durant un temps determinat.

3.Dies lliures per raons personals.

4.Baixa per atendre persones amb dependència.

5.Cures especials
Les persones que amb fills/es o persones majors a càrrec seu desitgen, per causa justificada, agafar-se un temps sense cobrar tenen garantida la posició inicial a la seva tornada.

6.Temps sabàtic.
Pensat per a treballadors i treballadores amb cert grau d'antiguitat, els faculta a agafar un període sabàtic de durada variable, durant el qual se'ls paga un percentatge del seu salari. L'empresa garanteix el lloc inicial després de la seva reincorporació.

7.Vacances no pagades.
Alguns convenis col·lectius inclouen la possibilitat de prendre's unes vacances extra d'una durada variable de dies anuals no remunerats.

•Serveis

1.Guarderies.

2.Ajuts econòmics per a despeses per cura de fills/es i persones majors.

3.Serveis d'informació.

4.Beneficis extrajurídics: plans de pensions, assegurances de vida, assegurances mèdiques...

5.Formació.

6.Mentoria professional.
Eina de desenvolupament individual basada en l'assignació d'una persona amb experiència en l'organització, que ajuda a col·laborar a comprendre temes personals organitzatius o polítiques que afectin el seu desenvolupament.

7.Xecs de serveis.
Instrument de pagament alternatiu, dirigit a afavorir la solvència de la demanda disminuint el cost-hora a la persona usuària del servei, sense que aquesta reducció de preu recaigui sobre l'empresa que ofereix el servei.

•Suport professional
Aquesta categoria tracta de combatre en uns casos i prevenir en altres les pressions i les preocupacions que amb origen en el conflicte de la vida laboral i familiar afecten la persona treballadora.

1.Programes de salut.
És molt important en un ambient laboral mantenir relacions satisfactòries amb les persones, i també l'absència de les malalties físiques i psicològiques.

2.Programes d'assistència a persones ocupades (EAP/EEAP).
Servei integral d'assessorament de mà d'especialistes en psicologia, medicina, dret, etc. que les ajudi a solucionar problemes associats a diferents qüestions.
Font: Govern de les Illes Balears


Però a l'hora de la veritat, què? La conciliació de la vida laboral i familiar continua sent UNA UTOPIA...

Entrades populars d'aquest blog

EXTRAESCOLARS CURS 2023/2024

DOSSIERS I LLICÈNCIES 2023-24

ACOLLIDA I VIGILÀNCIES 2023/24